De invloed van sporten op jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid
Invloed van sporten op jouw gezondheid

Invloed van sporten op jouw gezondheid

Dat sporten gezond is, hoeven we jou waarschijnlijk niet meer te vertellen. Sporten en bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven. Diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht komen significant minder voor bij mensen die regelmatig sporten. Ook voelen deze mensen zich fitter, energieker en gelukkiger. Sporten vermindert angst en verbetert de stemming. Niet gek dus dat wij bij Result Care zo vaak zeggen dat sporten onwijs belangrijk is om fit te worden, maar ook in de volgende fasen om fit en gezond te blijven.

Mentale voordelen van beweging

Ook op het mentale vlak moet er niet onderschat worden hoe groot het belang van sporten is. Zo blijkt uit onderzoek  dat sporten kan helpen bij het voorkomen en het behandelen van mentale gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en stress. Dit komt doordat sporten en beweging zorgt voor de aanmaak van bepaalde stoffen in de hersenen die een positieve invloed hebben op jouw gemoedstoestand.

Zelfvertrouwen

Zonder zelfvertrouwen zit je niet goed in je vel. Door sporten vergroot je je zelfvertrouwen op verschillende vlakken. Zelfvertrouwen bestaat onder meer uit de fysieke eigenwaarde en het geloof in eigen kunnen. De grootste winst bij sporten ligt in het vergrote van de fysieke eigenwaarde. Je krijgt namelijk door te trainen meer controle over jouw lichaam en  je leert nieuwe bewegingen en vaardigheden. Door een toename op deze twee stukken, krijg je direct meer zelfvertrouwen!

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat mensen met een hoge mate van zelfvertrouwen en eigenwaarde ten opzichte van sport en bewegen eerder actief zijn. Zo kom je in een positieve spiraal waarin je goed voor jouw fysiek én voor je geest zorgt. Doe je dit lang genoeg? Dan gaat het bijna als vanzelf.

Sport en bewegen goed voor lichaam en geest


Plezier

Naast dat sporten zorgt voor minder lichamelijke klachten, een hoger zelfvertrouwen en het ervaren van positieve emoties, is plezier een belangrijk onderdeel van sporten. Het sociale aspect van sport en bewegen moet voorop staan om gemotiveerd te worden en te blijven. Zowel bij volwassenen als kinderen is plezier één van de belangrijkste redenen om deel te nemen aan sport. Je ervaart plezier omdat endorfine en serotonine vrij komen in het lichaam. Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart en meer plezier. Serotonine geeft je zelfvertrouwen en jouw stemming een positieve boost.

De sociale interactie, steun, samen bewegen en de positieve groepsdruk geven ook een mentale boost. Samen is immer als beter dan alleen!

Je bent nooit te oud om te beginnen

Uit onderzoeken blijkt steeds meer dat je nooit te oud bent om te beginnen met bewegen. Naast de positieve effecten op jouw lichaam en geest, heeft sporten zelfs een positief effect op het tegengaan of zelfs voorkomen van cognitieve achteruitgang. Verschillende onderzoeken laten zien dat hoge niveaus van fysieke activiteit samenhangen met een lagere kans op cognitieve achteruitgang en zelfs dementie.

Ook het opbouwen van spieren heeft een positief effect op het welbevinden van ouderen. Vanaf je 35e levensjaar vervangt je lichaam oude cellen voor minder nieuwe cellen dan voorheen. Waar voor je 35e je lichaam automatisch groeit, stopt dit op je 35e en wordt de achteruitgang alleen maar groter. Door te sporten en spieren, conditie en balans te trainen is dit proces om te draaien. Juist wanneer je traint vermindert je valrisico, heb je meer balans, blijf je leniger en kun je langer zelfstandig jouw leven leven. Meer weten daarover? Bekijk dan deze video eens! 

Gratis voor iedereen bij Result Care: sporten onder begeleiding

De nut en de noodzaak van sporten is uit deze blog wel naar voren gekomen. Wij willen dat jij in jouw herstelfase vooruitgaat en kunt starten met bewegen. Daarna bouwen we dit samen op zodat je het uiteindelijk zelf kunt. Voor iedereen die ook het sociale aspect wil meenemen, bieden wij GRATIS Fysiofit en coachingsmomenten aan op onze locaties. Daar train je altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut in een groep met anderen. Zo werken we samen aan een gezonde, gelukkige en pijnvrije samenleving!

Bekijk het rooster hier: resultcare.nl/rooster