Crisis is de garantie voor groei
Een persoonlijke crisis is de garantie voor groei

Een crisis is een garantie voor groei. Als je iets uit je crisis wil leren in ieder geval.

Wat is een crisis? Zo groot als de financiële crisis van 2008 hoef je niet te denken. Vandaag wil ik het hebben over de crisissen uit jouw leven. Een relatiecrisis bijvoorbeeld of financiële crisis.

Een crisis is niet slecht. Sterker nog: het zorgt ervoor dat je uit een situatie komt die je voor jezelf alleen maar beter maakt. Wellicht dat het voor iemand anders minder fijne kanten heeft, maar dat heeft niets met jouw persoonlijke groei te maken.

Als er geen crisis zich voordoet in jouw leven, dan zal je zien dat je – mits je wil veranderen, het beter wil maken voor jezelf – zelf een crisis gaat creëren. De situatie waarin je nu zit wil je veranderen.

Zo’n crisis heeft heel veel invloed op wat jij doet, hoe je reageert op anderen en vooral de mensen die dichtbij je staan én natuurlijk heeft het ook invloed op hoe jij je voelt.

Onbewuste zelfmanipulatie

Wat doen we in tijden van crisis? Veelal om me heen en in mijn kamer, hoor ik dat wanneer er een crisis is, mensen gaan paniekeren. Door veel gedachten, emoties en de reacties van anderen,  is het lastig om naar jezelf te blijven luisteren. In tijden van crisis wordt er dan ook veel ONBEWUST gemanipuleerd.

Deze manipulatie gebeurt geheel onbewust. Je hebt niet eens door dat er in je hoofd allemaal redenen opdoemen om iets wel of juist niet te doen. Ongevraagd advies en alles wat we opzoeken over de crisis (en hoe je daarop moet reageren op internet) heb ik dan nog niet eens genoemd.

Een relatiecrisis

Neem bijvoorbeeld een relatiecrisis. Jij bent het niet eens met je partner en bijna elk dag hebben jullie ondertussen een woordenwisseling. Je bent boos omdat je partner niet gewoon kan opbrengen wat je van hem of haar vraagt. Je bent wanhopig, want je partner begrijpt je niet en voelt je niet geaccepteerd in deze relatie. Ondanks dat jullie al jaren bij elkaar zijn – en dat het voorheen meestal goed ging (op wat woordenwisseling na op z’n tijd) – lijkt het nu toch wel op een einde te lopen als het aan jou ligt. Natuurlijk wil je die jaren die je samen hebt gehad niet zomaar weggooien. Ergens zegt je gedachte dat je nog moet investeren. Maar heb je daar echt zin in?

Ook vandaag toen je thuiskwam merkte je dat je partner al nors op de bank zat. Er kwam geen aardig woordje uit. Zelfs de vraag ‘hoe was je dag?’ bleef onbeantwoord en een vraag aan jou werd er überhaupt niet gesteld! Je past je continu aan om een conflict te voorkomen, maar eigenlijk wil je uit je vel springen: schreeuwen en zeggen dat je partner normaal moet doen! Maar ja, wat bereik je daar precies mee?

Oké en nu? Wat moet ik doen?

Je hebt het erover met vrienden, collega’s en je broer of zus. Ook zij hebben allemaal een mening. Maar ze voelen niet wat jij voelt. Wat gebeurt er onbewust? Je manipuleert je eigen gevoel. Er komen allemaal redenen in je hoofd op waarom je iets beter wel of iets beter niet kunt doen. En daarbij komen ook nog eens de meningen en ongevraagde adviezen van anderen.

Je staat op een tweesprong. Ga je door en kies je voor je relatie? Of kies je voor jezelf en laat je een deel van het leven dat jullie samen hebben opgebouwd achter? Een echte crisis waar je zo één, twee, drie het antwoord niet op weet. En ik ook niet zal ik je eerlijk zeggen. Het ligt er namelijk aan wat jouw diepste verlangen is, wat jouw drijfveren zijn om iets te doen of juist te laten. Het is niet zo zwart/wit als dat het soms lijkt.

Zijn er nog andere mogelijkheden waar je nog niet aan gedacht had? Ben je al gefocust op het eindresultaat, maar heb je de tussenstappen nog niet gezet? Of wil je het voor iedereen goed doen, maar vergeet je daarin jezelf? Geen gezichtsverlies leiden naar je partner of naar je familie en maar blijven knokken voor je relatie?

De mist die over je eigen gevoel trekt

Bij Result Coaching kijken we naar wat de dieperliggende emoties en gevoelens zijn. Je persoonlijke waarden, drijfveren en verlangen. En dat doen we met beide benen op de grond. We zoeken uit welke overlevingsstrategieën jij in je jeugd wellicht hebt aangeleerd en die je nu niet meer dienen. Die nu als mist in je hoofd opdoemen in crisissituaties.

Wat uit een crisis komen is verder kijken dan de crisis. Alles verandert om je heen, constant. Dus stil blijven staan heeft weinig zin. In welke crisis zit jij? En waar wil je naar toe? Wat houd je tegen om daar naartoe te bewegen?

De mist in je hoofd laat je vaak rondjes rennen in je eigen gedachten. Waardoor je geen uitweg meer ziet. Het is een waas en vreet energie. Je kunt niet meer die leuke vriend of vriendin zijn, vader of moeder of collega. Het werpt een waas over je handelen heen ook buiten de crisissituatie. En dat is wat ik jou niet gun.

Een crisis gaan zien als leermoment

Een crisis is het uitgelezen moment om te leren. Te leren wat jij wil en te leren vertrouwen op je gevoel. Groeien en ontwikkelen betekent dat je nieuwe kennis en vaardigheden aanleert. De omgeving die daarbij hoort, moet soms veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar je school. Ondanks dat je je veilig voelde op de middelbare school, moest je toch van schoon wisselen om verder te studeren.

Het is niet altijd fijn om het oude achter te laten. Het lijkt of je opnieuw moet beginnen en je in een stukje niemandsland begeeft. Je weet niet wat er gaat komen en wellicht wil je vasthouden aan het oude. Maar gaat dat je verder helpen uit deze crisis?

Accepteer het nu, voel volledig wat er met je gebeurt en focus je op wat JIJ wil. Weet je niet goed wat dit is? Of heb je hulp nodig, een laatste zetje in je rug? Plan dan hieronder een afspraak in voor een gratis screening waarin we samen kijken wat ik voor je kan betekenen!

Laat het vertrouwen in jezelf, in jouw gevoel, groter zijn dan de angsten in je hoofd.