Vakantiestress
Ahh! Vakantiestress

Herken je dat? Je gaat op vakantie en ineens is het daar: schreeuwende kinderen, een zeurende partner en je collega belt omdat hij iets niet kan vinden. Je bent druk bezig om alle kleren te pakken. Oh ja, de zwembandjes voor de kleine niet vergeten én nog even wat eten voor onderweg maken. AHHH! En dan moet de vakantie nog beginnen… Het lijkt of deze vakantiestress te maken heeft met de vakantie. Maar is dat wel zo?

Een ontspannen vakantie

Een vakantie is bedoeld om te ontspannen. Alle stress van werk en het drukke leven rondom huis kun je nu even loslaten. Toch hoor je steeds vaker dat vakantie helemaal niet per se ontspannend is. Nu je je patronen loslaat, lijkt het of de spanning er juist uitkomt.

Dat is helemaal niet zo vreemd. We leven allemaal toe naar vakantie. We plannen in onze vakantie ook nog van alles. Zo heb je eindelijk weer tijd om naar die vriendin te gaan die je eigenlijk al veel te lang niet gesproken hebt of je wil nog even naar die vriend aan de andere kant van het land omdat hij net vader is geworden. En dat allemaal buiten de trip naar Spanje om.

Ontspanning zoeken in je vakantie is voor wat mij betreft dus niet het allerbeste uitgangspunt. Door te werken naar je vakantie, bouw je in de weken daarvoor juist spanning op. Je zoekt een balans en zorgt dat de wip ‘spanning-ontspanning’ net voor je vakantie helemaal op ‘spanning’ komt te staan. Je hebt daar weken, misschien wel maanden naar toegewerkt en dan moet de balans in twee of drie weken vakantie weer terugkomen.

Balans vinden buiten je vakantie om

Hoewel je dingen doet die je leuk vindt en waarvan je denkt dat ze je juist energie geven, kan het best zijn dat het je eigenlijk allemaal energie kost. Die energie heb je hiervoor al verbruikt. Je wip staat namelijk letterlijk onder spanning en je houdt dit krampachtig vol tot aan je vakantie. Helemaal niet zo verstandig als je het mij vraagt.

Juist gedurende je ‘normale leven’ is het van belang om te werken aan de balans. Natuurlijk buigt de wip de ene keer de ene kant op en trek je dat met een weekend rust weer ongeveer recht. Maar constante spanning opbouwen tot een moment waarin je het allemaal los móet laten, is niet fijn of ontspannend.

Ben je vaak ziek in je vakantie?

Het kan zelfs zijn dat je letterlijk ziek wordt van de stress die er op dat moment op vakantie uitkomt. De man met de hamer komt langs: je bent niet te genieten, hebt hoofdpijn en wil het liefst de hele dag alleen zijn. Dat is ook niet gek: je lichaam en geest willen herstellen van de drukte hiervoor.

Los je (vakantie)stress op

Daarom is het belangrijk om voor je vakantie je werk rustig af te bouwen. Draag werk op tijd over aan een collega, ruim je werkplek én je huis op voordat je op vakantie gaat en laat je werk los. Misschien denk je dat je onmisbaar bent, maar hé raad eens? Je werk wacht gewoon op je tot je terug bent van vakantie! Zolang jij voor je vakantie alles netjes hebt overgedragen en opgeruimd, kun je rustiger op vakantie.

Vakantiestress is dus eigenlijk geen stress om de vakantie, maar stress om alles wat daarvoor gebeurde en wat je straks op je werk weer te wachten staat. Laat dat los, zorg goed voor jezelf buiten je vakantie om. Pas dan kun je echt uitgerust op vakantie en kun je genieten van al het moois dat het leven en deze wereld te bieden heeft.