Fit en Pijnvrij traject Result Care
Waarom bewegen met Klachten goed voor je is

Lichamelijke klachten kunnen variëren van milde spierpijn en stijfheid tot ernstige fysieke aandoeningen zoals chronische rugpijn of reuma. In veel gevallen lijkt het zo te zijn dat je met pijn beter niet kunt bewegen. Althans.. Dat denken wij. Echter, bewegen met lichamelijke klachten kan juist ontzettend goed voor je zijn. Hieronder bespreken we waarom het belangrijk is om in beweging te blijven, zelfs als je pijn ervaart. 

Verbeterde bloedcirculatie

Beweging helpt de bloedcirculatie te verbeteren, wat essentieel is voor het herstelproces. Goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat er voerstof en voedingsstoffen naar de beschadigde weefsels worden vervoerd. Hoe beter de doorbloeding, hoe beter het herstel. Daarnaast helpt een betere doorbloeding ook bij het afvoeren van afvalstoffen die pijn en ontsteking kunnen verergeren. 

Verminderde spierstijfheid en -pijn

Als je een langere tijd zit (of ligt) kunnen spieren en gewrichten stijver worden. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je spieren soepel en flexibel blijven. Daardoor wordt je lichaam minder stijf en heb je minder pijn. Door te bewegen zorg je ervoor dat je gewrichten gesmeerd blijven door vochtproductie te stimuleren. De bewegingsvrijheid neemt daardoor toe en de pijn af. 

Versterking van spieren en gewrichten

Ook je spieren en gewrichten verstevig je door te bewegen. Lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van zwakke spieren of instabiele gewrichten. Door chiropractische correcties en gerichte oefeningen voor specifieke bewegingen, kun je de spieren rondom de pijnlijke gebieden versterken. De chiropractor zorgt ervoor dat de gewrichten weer optimaal bewegen waardoor de pijn snel afneemt. Sterke spieren en soepele gewrichten helpen bij het stabiliseren en ondersteunen van het lichaam wat toekomstige blessures voorkomt. 

Verbeterde houding en beweging

Veel lichamelijke klachten ontstaan door een slechte houding of incorrecte bewegingstechnieken. Door te blijven bewegen en oefeningen te doen die gericht zijn op houding en techniek, kun je deze verbeteren en om pijnklachten te verminderen. Let op: het is belangrijk dat je je laat adviseren door een deskundige en dat je de instructies nauw opvolgt om overbelasting te voorkomen. 

Verhoogde endorfineproductie

Bewegen stimuleert de aanmaak van het hormoon endorfine (gelukshormoon). Ze helpen je niet alleen om je stemming te verbeteren, maar werken ook als natuurlijke pijnstillers. Regelmatig bewegen kan dus ook een effectieve manier zijn om pijn te beheersen en tegelijkertijd je algehele welzijn te bevorderen. Combineer dat met buiten bewegen en je hebt de gelukscocktail te pakken!

Hoe begin je met pijnvrij bewegen?

Het is belangrijk dat je voorzichtig begint. Laat eerst een medisch professional jouw klachten in kaart brengen. Wat is de oorzaak van jouw klachten? Alleen wanneer die oorzaak helder is, kun je effectief aan de slag met je herstel. Het hangt dus echt van je lichamelijke klachten af wat je het beste kunt doen om te starten met bewegen. 

Bij Result Care hebben we het Fit en Pijvnrij-traject waarin je samen met een fysiotherapeut aan de slag gaat om effectief jouw klachten aan te pakken en fit te worden en te blijven. Je gaat een intensief traject aan van 6 tot 12 weken waarin je echt bij de hand wordt genomen. Samen zorgen we ervoor dat jouw klachten onder controle komen en dat je uiteindelijk zelfstandig verder kan met een Gezond en Pijnvrij leven.