Na 28 jaar een oplossing
Na 28 jaar eindelijk een oplossing!

Een vrouw van 53 jaar, slank postuur, die ik in mijn behandelkamer tref, zag ik ongeveer een jaar geleden voor het eerst. Zij kwam in een rolstoel vanwege de ernst van haar klachten. Vandaag is ze bij mij voor een vervolgconsult voor controle en onderhoud. Nu gaat het goed met haar. Het welbevinden van mevrouw is gestegen naar een 8 (uit 10) en het klachtenniveau is kleiner dan 2: nauwelijks last dus. Kortom ze voelt zich tevreden, energiek én gelukkig!

Uit haar verhaal en hulpvraag van vorig jaar blijkt dat zij bekkenklachten had sinds ze bevallen is van een dochter. Op dat moment was mijn cliënt 24 jaar. De bevalling is dus al 28 jaar geleden! Kort na de bevalling is ook al de diagnose ‘bekkeninstabiliteit’ gesteld.

In verband met haar klachten heeft zij verschillende specialisten bezocht. Een orthopeed, meerdere fysiotherapeuten en een osteopaat. Kennelijk zonder voldoende resultaat. Jammer! Vele jaren heeft zij geleden aan haar bekkenklachten. Ze moest er dingen voor laten, rustiger aan doen dan haar leeftijdsgenoten en omgeving. En tot slot kwam zij, vanwege haar klachten, zelfs in een rolstoel te zitten…

Uit de gezondheidsgeschiedenis blijkt de bevalling van haar heerste kind – 28 jaar geleden – een moeizame en zware bevalling te zijn geweest. eigenlijk direct na de bevalling had zij deze klachten. Door de jaren heen zijn die alleen maar toegenomen Zodanig dat veel bezigheden pijnlijk waren en zij al lang afhankelijk is van huishoudelijke hulp.

De kraamtijd en de jaren daarna hadden gelukkige tijden moeten zijn, maar door de pijn is het een drama geweest.


Iemand heeft mij geadviseerd om naar u te komen.


Ze klonk niet erg hoopvol, wat gezien haar historie erg begrijpelijk is.

Uit mijn onderzoek bleek dat er sprake was van een forse irritatie van de bekkengewrichten en van het schaambeen. Er was pijn in de bovenbenen en in de onderbuik en bewegen ging moeizaam en was pijnlijk.

Bij veel cliënten, die ik in meer dan 30 jaar in mijn praktijk heb gezien en behandeld, waren de klachten en hun oorzaak eigenlijk nooit op dezelfde plaats. De klachten noem ik daarom slachtoffers. Waar slachtoffers zijn, hebben we ook te maken met daders. De dader staat echter nooit in het verslag van mijn cliënt, een pijntekening en vaak weten zowel mijn cliënt als ik niet wat de dader is. Hij is ‘voortvluchtig’.

De dader moet opgespoord worden en zodanig behandeld, dat deze geen slachtoffers meer kán maken. Daders zijn de onderliggende oorzaken van de klachten. Natuurlijk moet het slachtoffer aandacht krijgen. Daar richt ik mij zeker op in de eerste fase. Ik wil mijn cliënt het liefst met zo min mogelijk klachten de deur uitsturen na de eerste behandeling. Maar daarna focus ik me op het opsporen van de dader(s). Het slachtoffer knapt namelijk pas echt op, als de dader buiten beeld wordt gebracht.

Uitgebreid onderzoek naar de dader bracht aan het licht dat er zowel opstijgende oorzaken als afdalende oorzaken waren bij mijn cliënt. Daarmee bedoel ik, dat een veelvuldig verzwikte enkel een belangrijke dader was. Ook was er sprake van een afdalende oorzaak: het gebit sloot niet correct door een kroon die niet helemaal op maat was.

Deze factoren, samen met de onverwerkte emoties van een jonge moeder en het niet begrepen zijn van de klachten, waren daders. De aandrijvers in het vele jaren last hebben van de bekkenklachten.

Ik heb mijn cliënt behandeld op de plek waar zij klachten ervaarde, maar juist ook de oorzaken aangepakt. Zo heb ik behandeld aan voeten en enkels en haar linkerheup. Met behulp van de tandarts is het gebit gecorrigeerd zodat het nu wel goed sluit. En samen met één van onze coaches zijn de onverwerkte emoties weggenomen met neuro emotionele therapie.

Belangrijk om te weten is, dat een onverwerkte emotie wordt bewaard in die plaatsen van het lichaam waarop het betrekking heeft. Onverwerkte emotie manifesteert zich daar als pijn en stijfheid.

Geen kort traject, maar wel een adressering van ‘daders’ én ‘slachtoffers’. Door uitgebreid onderzoek en zowel de functie van het gehele lichaam als onverwerkte emotie mee te nemen in de oplossing, is het leven van deze vrouw veranderd. Niet alleen maar aandacht voor het bekken, maar juist aandacht voor alle aspecten eromheen.

Een hulpvraag kan simpel zijn, maar de weg naar een goede oplossing juist complex. Voldoening bij het oplossen van een dergelijk probleem is een grote beloning voor mij. Net zoals de blijdschap bij iemand die na zoveel jaar vrijwel volledig klachtenvrij kan functioneren!

Heeft u een pijnklacht waarvoor u een oplossing zoekt? Wij zijn u graag van dienst!

 

Ron van der Veen, D.C. is chef de clinique bij Result Care.