Onverklaarbare klachten: leer er maar mee leven
Onverklaarbare klachten: leer er maar mee leven

Veel mensen lopen rond met klachten die door artsen zijn afgedaan als ‘vaag’, ‘psychisch’ of ‘onverklaarbaar’. Alhoewel je maanden, al dan niet jaren bepaalde klachten kunt hebben, word je niet begrepen. Pijnklachten, darmproblemen of vermoeidheid; vaak komt er uit een bloedtest geen duidelijk resultaat en word je verteld: “Leer er maar mee leven”. Herkenbaar?

Het lichaam als geheel

Hoe kan het toch dat je lichaam niet goed voelt, maar dat aan je verteld wordt dat er medisch gezien niks aan de hand is? Dat komt omdat er allerlei factoren meespelen die elkaar onderling beïnvloeden en dit kan leiden tot onduidelijke, a-specifieke, lichamelijke klachten. Je ervaart bijvoorbeeld vermoeidheid en pijn in de nek, maar de huisarts vertelt je dat je gewoon wat meer nachtrust moet nemen. Heb je wel eens gedacht aan andere delen van het lichaam die deze klachten wellicht veroorzaken? Ben je er bijvoorbeeld van op de hoogte hoe jouw gebit sluit? Nee? Dan wordt dat wellicht eens tijd, want een slecht sluitend gebit kan vergaande gevolgen hebben voor uw welzijn en dagelijks functioneren.

Artrose in de rug

Of neem een recente casus binnen onze praktijk; een cliënt met rugklachten was via via bij ons terecht gekomen. Zelf had ze eigenlijk al genoegen genomen met de diagnose die ze van de huisarts had gekregen: “Ach, dat is artrose in de rug, komt vaak voor bij vrouwen die een beetje op leeftijd zijn; leer er maar mee leven”.

Bij bezoek aan Result Care bleek dat er eigenlijk nooit een gedegen lichamelijk onderzoek is gedaan, waarbij er verder werd gekeken de alleen de plek waar de klacht tot uiting kwam. Uit onze ervaring blijkt namelijk dat het namelijk niet zo is dat als er artrose in de rug aanwezig is, dit ook de reden is van rugklachten. Dat zou namelijk betekenen dat iedereen met artrose in de rug klachten zou moeten hebben, en dat is zeker niet zo.

Toch verbetering

De oorzaak van klachten in de wervelkolom, rug en nek, ligt vaak in een combinatie van factoren. Deze factoren zijn meestal een belastende houding en gewrichtsirritaties. Natuurlijk is het wel zo, dat artrose de rug wat kwetsbaarder maakt, maar zeker niet onbehandelbaar.

Door de werkelijke oorzaak van deze klachten aan te pakken is het mogelijk klachten die vaak al jaren aanwezig zijn te verhelpen, zo ook in dit geval. Met een actief behandelplan en vol goede moed zijn we met deze mevrouw aan de slag gegaan; we hebben ervoor gezorgd dat de wervelkolom optimaal functioneert, haar houding is verbeterd, afwijkingen in de voeten zijn verholpen, zwakheden worden getraind en daarnaast hebben we geadviseerd in het nemen van bepaalde vitaminen en mineralen.

Dit is slechts een van de vele voorbeelden waarbij iemand verteld is om ergens mee te leven en pijn elke dag weer te accepteren, terwijl er nog tal van mogelijkheden zijn binnen onze praktijk. Dit komt omdat we werken vanuit een holistische mensvisie, waarbij we niet alleen kijken naar de plek waar de klacht tot uiting komt, maar naar het hele lichaam. Wij zeggen dan ook graag tegen artsen die verbaasd zijn dat een patiënt toch geholpen kan worden door ons: leer er maar mee leven!

 

Ron van der Veen, D.C. is chef de clinique bij Result Care.