Bekkeninstabiliteit - een sluimerende klacht

Bekkeninstabiliteit is een vervelende klacht, die heel veel beperking en dus ook emoties met zich meebrengt. Vaak zijn het klachten die langer onbegrepen blijven. Het ontbreken van een goede diagnose, met daarnaast onvoldoende expertise om de klacht effectief op te lossen, zorgen voor verdriet en eenzaamheid.

Een onbekend (laag) percentage van onze cliënten heeft last van pijn- en functieverlies, die te maken hebben met bekkeninstabiliteit. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. En dan vaak tijdens of na een zwangerschap. Ook al is het procentueel gezien een niet veel voorkomende klacht, er zijn toch stiekem heel wat mensen, die onnodig klachten houden.

Oorzaak en ontstaanswijze

Meestal ontstaan de klachten tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling. Het hormoon 'relaxine' zorgt ervoor dat de banden verweken en de bekkengewrichten soepeler worden. Hierdoor kan het bekken makkelijker vervormen en is het voor een kind eenvoudiger de bekkenring te passeren bij een geboorte.

Hormonale verstoring, bijvoorbeeld door anticonceptie, of een aandoening (ziekte) speelt af en toe een rol.

Een belangrijke factor, die vaak wordt gemist uit onwetendheid, of omdat men er geen raad mee weet, is onverwerkte emotie (vaak gerelateerd aan een traumatische gebeurtenis).

Een moeilijke zwangerschap, een lastige bevalling of een gynaecologische ingreep, worden als starheid/stijfheid/pijn bewaard in de weefsels waarmee de gebeurtenis te maken heeft.

Dan kun je natuurlijk zeggen: stijfheid staat haaks op instabiliteit. Dat lijkt zo. Starheid zorgt ervoor dat het lichaam niet adequaat kan reageren, wat zich uit als bekkeninstabiliteit.

Niet alleen (zwangere) vrouwen kunnen last krijgen van bekkeninstabiliteit. Ook een verslapping van een dwarse en schuine buikspier kan tot deze klachten leiden. Bovendien kan een ongeluk of val tijdens het sporten of werken of een verkeerde beweging met overrekking tot scheuring van de bekkenbanden leiden, met bekkeninstabiliteit tot gevolg.

Klachten of verschijnselen: symptomen

Het beeld kan per cliënt verschillen. Onderstaande klachten worden regelmatig gezien:

  • Pijn in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant of achterkant van het bovenbeen, in de liezen of aan het schaambeen;
  • Last bij activiteiten als traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel en wandelen;
  • Pijn bij schokkende bewegingen (bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of fietsen over een hobbelige weg);
  • Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap;
  • Onvermogen om op één been te staan;
  • Na een dag met veel activiteiten kan er meer pijn zijn;
  • Startpijn: extra last nadat er na een langere tijd van inactiviteit bewogen wordt (bijvoorbeeld 's ochtends bij het opstaan);
  • Vermoeidheid.


Behandeling en resultaat

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is bekkeninstabiliteit

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is bekkeninstabiliteit een complex probleem. Complexe problemen hebben over het algemeen geen simpele oplossingen. Dat is hier dus ook zo.

Een belangrijk aspect is natuurlijk de historie; wat is er gebeurt in recent en verder verleden? Wat heeft littekenweefsel veroorzaakt? Was er een ongeval of trauma? Wat is potentieel een emotioneel onverwerkt thema? Is supplementatie nodig om de taaiheid van weefsel te vergroten? Welke medicatie onderhoudt potentieel de problemen?

Lichamelijk onderzoek omvat:

  1. Palpatie,
  2. Provocatie om het pijn patroon te verhelderen,
  3. Testen van spierkracht in houdingvormende spieren van bekkengordel en schoudergordel,
  4. Zoeken naar compensatiepatronen, opstijgend (voeten en enkels) of afdalend (slikmechanisme, sluiten van het gebit)
  5. Testen van functie van grote gewrichten, bekken (ook en juist bij het schaambeen) en wervelkolom
  6. Souplesse en beweeglijkheid vaststellen van bekkenbodem, blaas en baarmoeder.
  7. Evaluatie van supplementen, die gewenst zijn voor verbeteren van de functie van weefsels. Bijvoorbeeld: zink en silicea maken bindweefsel taaier, meer stabiliteit.

Multidisciplinaire aanpak

Behandeling bestaat uit het opheffen van neuro-emotionele patronen door de Result Coach, chiropractische correcties om het zenuwstelsel het lichaam optimaal te laten besturen en het bewegingsapparaat optimaal te laten werken, osteopatische handelingen om organen en weefsels hun normale beweeglijkheid te geven en fysiotherapie voor bindweefseltherapie en revalidatie.

Juist door onze multidisciplinaire aanpak waarin alle facetten van het probleem worden geadresseerd, is Result Care in staat een voorspoedig en langdurig herstel teweeg te brengen en dit resultaat naar de toekomst ook te waarborgen met periodiek controle en eventueel correctie.

Ron van der Veen, D.C. is chef de clinique bij Result Care.