Angst en stress - we hebben er allemaal last van

Angst en stress: of we het leuk vinden of niet, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. We zijn er allemaal mee bekend. Dus dat het onprettig voelt, weten we allemaal. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons?

Vechten of vluchten?

Of er nu sprake is van angst of stress, in beide gevallen is er een dreiging - of de illusie daarvan. Ons lichaam reageert in die situaties altijd op dezelfde manier. Er wordt in ons lichaam van alles gereed gemaakt om te kunnen vechten of vluchten.

Hoe gebeurt dat?

Het deel van ons zenuwstelsel dat alles regelt wat onderbewust nodig is: het autonome zenuwstelsel slaat aan. Het stuurt bloed naar onze armen en benen en mobiliseert brandstof: glucose en cholesterol. Tegelijkertijd wordt bloed onttrokken aan onze stofwisseling en ons immuunsysteem; immers wanneer er dreiging is, is er even geen ruimte voor het bestrijden van infecties en voor opbouw en herstel. De dreiging duurt toch immers maar kort......?

Een korte dreiging of langdurige stress?

Dat zou in de meeste gevallen zo moeten zijn. Zoals we kunnen zien in beelden van de Serengetti waar een gazelle staat te grazen: het dier is bezig met opbouw en onderhoud van het lijf, totdat het wordt beslopen door een luipaard. Dan gaan alle alarmbellen af en het dier slaat op de vlucht. Wanneer het gevaar geweken is, gaat het weer staan grazen, terug naar ontspanning, opbouw en herstel.

Bij ons mensen gaat dat wat minder makkelijk, want zowel directe dreiging als de illusie van dreiging, zorgt voor de bereidheid om te kunnen vechten of vluchten. Stress is echter vaak aanhoudend, omdat onze gedachten met ons aan de haal gaan.

Prioriteiten verleggen

Het vermijden van stress en angst zou dus onze topprioriteit moeten zijn, in plaats van er mee dealen door het drinken van koffie en Red Bull, het eten van zoute (suikers = glucose) en het snelle, vette happen (bronnen van cholesterol) terwijl onze stofwisseling het nauwelijks kan hanteren. Want deze leefstijl leidt tot 'welvaartsziekten' zoals hart- en vaatziekten, voedselonverdraagzaamheid, kanker en allerlei andere niet-overdraagbare klachtenbeelden.

Wat kan ik voor u doen?

Natuurlijk kan ik als chiropractor nek-, schouder- en rugklachten alsmede hoofdpijn, et cetera heel goed behandelen. Echter ondanks mijn goede zorg, leiden stress en angst tot herhaaldelijke terugkeer van klachten; dat maakt periodieke consulten voor controle en correctie noodzakelijk. Uw lijf blijft immers in de bereidheid om te vluchten of vechten.

Wilt u dat liever niet? Dan is werken aan uw emotioneel onverwerkte thema's noodzakelijk. Omdat erover praten niet goed werkt, is een andere benadering dan gesprekken met een psycholoog noodzakelijk. NEO-coaching en IEMT zijn van deze benaderingen.

U komt bij Result Care voor resultaat, dat u belangrijk vindt. Vaak is dat: ik wil van mijn pijn af. Door een slimme combinatie van chiropractie, fysiotherapie, coaching, sport/beweging en voeding, is een goed resultaat mogelijk. Er zijn echter geen short cuts en een medicijn geeft geen echte verbetering.

U mag verwachten dat onze aanpak op een kosteneffectieve manier u het resultaat geeft, waar u naar verlangt.

Ron van der Veen, D.C. is chef de clinique bij Result Care