Nog sneller herstellen doe je zo!

Iedereen weet dat vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Ook bij een herstelproces kunnen ze een cruciale rol spelen. Wij hebben ons gespecialiseerd in wat het menselijk lichaam en weten dus wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. In onze praktijk geven we advies over welke vitaminen en mineralen je te weinig hebt en hoe je dit kunt aanvullen. In dit artikel hebben we een kleine greep gedaan uit belangrijke vitaminen en mineralen om inzicht te geven welke vitaminen wat doen.

Vitamine A

Vitamine A is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Gelukkig komt een tekort aan vitamine A niet vaak voor in Nederland. Het is het gevolg van eenzijdige voeding en eetgewoonten. Mocht je hier wel last van hebben, dan merk je dat aan nachtblindheid, een droge huid en dof haar.

Vitamine B3

Vitamine B3 is belangrijk in het lichaam. Het ondersteunt de aanmaak van gezonde vetzuren. Zo draagt vitamine B3 bij aan een betere weerstand en zorgt het voor vaatverwijding. Een tekort hieraan kan leiden tot hart- en vaatziekten en gewrichtsaandoeningen als artritis.

Vitamine B12

Bepaalde vormen van bloedarmoede zijn het gevolg van een tekort aan vitamine B12. Je kunt bij een tekort ook last krijgen van neurologische gevolgen. Bekende klachten zijn aanhoudende tintelingen in de vingers en paresthesie (verstoorde gevoelssensatie) zoals een branderig gevoel, jeuk, hete of koud aanvoelende huid. Ergere tekorten kunt je merken aan geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.

Vitamine C

Vitamine C halen wij normaal gesproken uit vers eten, vooral groente en fruit. Berucht uit de geschiedenisboeken zijn de gevallen van scheurbuik tijdens lange scheepsreizen. Bij een langdurig ernstig tekort kun je last krijgen van verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk dus scheurbuik. Je kunt een tekort aan vitamine C merken aan tandvleesbloedingen, onderhuidse en in ernstige gevallen inwendige bloedingen.

Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Dankzij zonlicht op onze huid, maakt ons lichaam vitamine D aan. Al halen we daar niet alles uit, ook via je voeding vult je jouw voorraad vitamine D aan. We noemen het soms ook ons natuurlijk anti-depressivum: het maakt ons blij. Een tekort aan vitamine D kan bij volwassenen en ouderen op de duur leiden tot botontkalking, osteoporose of spierzwakte.

Vitamine E

Vitamine E heeft in je lichaam een belangrijke taak. Als antioxidant beschermt vitamine E je cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E voorkomt dat onverzadigde vetzuren je cellen beschadigen (oxideren). Daarnaast reguleert vitamine E ook de stofwisseling in de cel en kan het de wondgenezing ondersteunen. Als je een tekort heeft, dan merk je dat niet snel zelf. Dat moet dan echt in je bloedwaarden worden vastgesteld.

Magnesium

Het mineraal magnesium combineren wij altijd met vitamine D, omdat je lichaam het anders niet goed opneemt. Een magnesiumtekort zorgt dat jouw lichaam moeite heeft met het vrijmaken van energie uit je voeding. Dat merk je aan het afnemen van uw lichamelijke energie. En met minder energie, raakt je eerder vermoeid. Te weinig magnesium kan je ook gevoeliger maken voor stress.

Calcium

Ons lichaam lost een tekort aan calcium zelf op. Het haalt dan calcium gewoon uit je botten, die daarna broos en breekbaar achterblijven. Belangrijk dus, om te zorgen dat het zo ver niet komt. De inname van extra calcium zullen wij altijd combineren met extra vitamine D, anders wordt calcium niet goed opgenomen door je lichaam.

Zink

Zink is ook een mineraal wat je lichaam in de juiste doseringen nodig heeft. Teveel is giftig, maar een tekort is ook niet goed. Een tekort aan zink kun je merken aan de volgende klachten: afgenomen reuk en smaak, huidafwijkingen, nachtblindheid, verminderde eetlust, haaruitval en storingen in het immuunsysteem en het lastig genezen van wondjes.

 

Ron van der Veen, D.C. is chef de clinique bij Result Care.